Tomas Åberg jobbar som projektledare på Näthatsgranskaren. Foto: Privat

Flest näthatbrott till åtal i norra Sverige

Uppdaterad
Publicerad
Den ideella föreningen Näthatsgranskaren hittar och anmäler hatbrott på nätet. Enligt föreningen ligger region Nord över rikssnittet i brott som leder till åtal.

Detta är några grovt rasistiska exempel på kriminellt näthat på Facebook som Näthatsgranskaren har hittat, anmält. Personen bakom uttalandet har blivit fälld för hets mot folkgrupp:

”Araber – fel på alla plan. Varför ta hit de sämsta människorna på vår jord?”

”Unga muslim apor – en bra muslim är en död muslim”

Region Nord högre än rikssnittet

Föreningen arbetar efter polisens regionindelning. Av de 767 anmälningar totalt under 2017 i Sverige är 55 stycken från region Nord. Det är färre antal anmälningar än vad region Väst haft under 2017. I region Nord går fler brott till åtal än resten av landet.

– Polisen har ingen aktiv spaning på internet, därför är det viktigt att vi hjälper till att uppmärksammar brott som sker online, säger Tomas Åberg projektledare på Näthatsgranskaren.

LÄS MER: De slåss mot näthatet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer