Hör Raghad och Samer om sina nya liv i Västerbotten Foto: SVT

Flydde från kriget i Syrien – nu lever de i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Samer Tabbab och Raghad Khaiat Nako kommer från olika delar av Syrien, men år 2015 gjorde de precis som hundratusentals andra syrier – de flydde till Europa. 2016 intervjuades båda av SVT om sin flykt. Nu berättar de om sina nya liv i länet.

Hösten 2015 kulminerade flyktingkrisen i Europa. Över 1,3 miljoner människor sökte asyl. Men resorna från krigshärjade länder var farliga och tusentals dog när båtar kapsejsade på Medelhavet.

De flesta som kom till Europa och Sverige under 2015 flydde från inbördeskriget i Syrien.

2016 publicerade Sveriges Television #syrien200. I det projektet intervjuades tvåhundra syrier som tagit sig till Sverige. Som nyanlända berättade de sina historier på arabiska.

Har fått uppehållstillstånd och bor i länet

Nu följer SVT nyheter upp vad som hänt sedan dess med de syrier som var med 2016. I Västerbotten intervjuades Samer Tabbab och Raghad Khaiat Nako några månader efter de anlänt till Sverige. Idag har båda fått uppehållstillstånd och båda bor kvar i länet. I nyinspelade intervjuer berättar båda om sina nya liv i länet. På svenska dessutom.

Hör Raghad och Samer om sina nya liv i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.