Foto: Johan Nilsson TT

Flygbolag får lägre ersättning – lever inte upp till avtalad turtäthet

Uppdaterad
Publicerad

Flygbolaget Amapola har enligt Trafikverket ställt in några avgångar under hösten. Bolaget får därför totalt över en halv miljon kronor i reducerad ersättning för trafik som gäller Hemavan, Lycksele, Vilhelmina, Kramfors och Torsby.
– Det är väldigt skarpa avtalsskrivningar att leva upp till så jag vill betona att bolaget har skött trafiken jättebra, säger Håkan Jacobsson som är avtalsansvarig vid Trafikverket.

Det är mellan oktober och december 2019 som flygbolaget Ampola ställt in 16 av 450 avtalade avgångar. Man har också under samma period brustit i sin punktlighet då cirka 30 av turerna avgått försent.

– Det kan mycket väl finnas rimliga skäl till förseningar och inställda flyg men som avtalet är skrivet finns inte förmildrande omständigheter som att till exempel en pilot blir sjuk eller att planet drabbas av tekniskt fel, förklarar Håkan Jacobsson.

Operatör med få inställda turer

Avtalet med Trafikverket säger att Ampola mellan 27 oktober 2019 till och med 26 oktober 2023 ska bedriva regelbunden flygtrafik på flera flyglinjer, bland annat mellan Lycksele och Arlanda, Hemavan och Arlanda och Vilhelmina och Arlanda.

– Generellt sett har operatören varit bra på att hålla tider och har få inställda turer, konstaterar Trafikverkets avtalsansvarige.

Ampola tog över flygtrafiken på sträckorna efter att Nextjet, som tidigare trafikerade sträckan, begärdes i konkurs 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer