Foto: SVT/TT

Flygplan från Umeå fick nödlanda

Publicerad

Ett flygplan på väg från Umeå till Stockholm fick akut vända om och åka tillbaka till Umeå efter att piloten blivit akut sjuk.

På onsdagsmorgonen fick räddningstjänsten larm om att ett plan från Umeå till Stockholm fått vända om när förstepiloten blivit sjuk.

Istället fick styrman i planet ta över spakarna och planet landade säkert i Umeå igen strax efter klockan 8.

– Vi fick ett larm om att piloten på ett BRA-flyg som flög från Umeå till Bromma var sjuk. Landningen gick bra enligt rapport. Detaljerna får flygbolaget berätta mer om, säger Josabeth Sahlenius på Swedavias pressjour. 

Fick föras till sjukhus

Räddningstjänst, polis och ambulans larmades till platsen och enligt räddningstjänsten fördes den sjuka piloten till sjukhus.

– Piloten började känna sig sjuk när de var i höjd med Sundsvall. Styrman flög tillbaka och planet landade 8.10 och då mötte räddningstjänsten och sjukvårdspersonal upp och det är standard. Sjukvårdspersonal tog med sig kaptenen i ambulans till Norrlands universitetssjukhuset, berättar Emma Fogelin på BRA:s pressjour.

Enligt henne ska piloten må bättre nu.

– Han var så pass dåligt att man valde att avbryta, vad jag förstått nu är han på benen igen och mår bättre.

Flyget som hade avgångstid 07.10 från Umeå ställdes efter nödlandningen in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer