Planet körde på en gråsparv när det skulle landa. Foto: TT.

Flygplan körde på gråsparv – resenärer ersätts

Ett flygplan körde på en gråsparv när det skulle landa i Umeå. Sedan dröjde det fyra timmar innan planet var kontrollerat och redo för avfärd till Stockholm. Nu kompenseras passagerare för förseningen.

Norwegians flygplan körde på en gråsparv när det skulle landa på flygplatsen i Umeå. Ingen behörig personal fanns på flygplatsen. Därmed försenades resan till Stockholm 4 timmar och 30 minuter.

Passagerare som väntade på planet fick ingen förtäring under väntetiden, utan fick köpa det för egna pengar. 

Får 10.000 kronor

En resenär anmälde detta till ARN. Nu beviljas han och ytterligare tre passagerare ersättning med 1039 euro, nära 10.000 svenska kronor. Norwegian har motsatt sig kravet.

ARN anser att en ”birdstrike” egentligen inte ligger inom flygbolaget kontroll, men att förseningen berodde på avsaknaden av servicetekniker och underskrifter av behörig personal. Därför kompenseras passagerarna med 250 euro vardera.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer