Bengt-Ove Lindgren, flygplatschef på Umeå Airport, säger att man fått permittera väldigt hårt under corona. Foto: SVT

Flygplatschefen i Umeå: ”Finns en oro hos personalen”

Uppdaterad
Publicerad

Flygplatserna och flygbranschen har varit i kris sedan början på coronapandemin och trots att det sakta börjar röra på sig när det kommer till reguljärflygen är det fortfarande väldigt få passagerare överlag.

Bengt-Ove Lindgren är flygplatschef på Umeå flygplats och han säger att trots att de har haft en bättre återhämtning än på andra flygplatser så måste de fortfarande permittera .

– Tappet liknar ingenting som vi varit med om i historien. På verksamheten har vi permitterat väldigt hårt. Vi får följa utvecklingen under hösten, än så länge kan vi använda oss av permitteringsverktyget, men det slutar gälla vid årsskiftet så vi får se vad som händer då, säger Bengt-Ove Lindgren.

Coronaviruset i Västerbotten

Oro över coronapandemin och hur det påverkar

Han menar att det också finns en oro hos personalen, och i övriga samhället för hur framtiden kommer att se ut och att det är tufft för företagen.

– Jag frågar alltid på företagen hur de känner av det (corona red. anm.), och det är en dyster bild som målas upp, säger Bengt-Ove Lindgren.

Swedavia, som har tio flygplatser i Sverige, har varslat på alla verksamhetsorter.

– Vi måste följa hur det ser ut, jag vill varken bekräfta eller dementera om det kommer uppsägningar, säger Bengt-Ove Lindgren.

Minskning med 87 procent

Totalt på Swedavias flygplatser har det varit en minskning med 87 procent resenärer i juli, i jämförelse med samma period förra året.

– Vi ser att flygets återhämtning försiktigt fortsätter i takt med att reserestriktioner lättar och gör det möjligt för ett ökat resande. Även i juli var dock passagerarvolymerna på en historiskt låg nivå och jämfört med i fjol så minskade antalet resenärer med 3,3 miljoner, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet