Foto: Tommy Forsgren

Flygtrafik till Umeå och Skellefteå säkras

Uppdaterad
Publicerad
Flygtrafiken i Umeå och Skellefteå till Arlanda ska säkras. Regeringen, tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna har avsatt 105 miljoner för att säkerställa och upprätthålla samhällsviktiga transporter.

Trafikverket kommer nu påbörja förhandlingar med lämpliga operatörer, i första hand med de som i dag bedriver verksamhet på de berörda flyglinjerna.

– Jag tror att trafikplikten var nödvändig. Det är inte säkert att SAS orkat med att upprätthålla de linjer som de flyger nu. Det är av stor vikt att vi kan, i ett första steg, säkerställa en grundläggande tillgänglighet för Norrland och Gotland, säger riksdagsledamoten Helena Lindahl (C).

Månad för månad

Trafikplikten gäller i en månad, med möjlighet till förlängning med en månad åt gången fram till september.

Beskedet innebär att flygtrafiken mellan Skellefteå -Arlanda, som slutade att trafikeras från idag kommer att komma igång. Exakt när är fortsatt oklart, men flygplatschefen Robert Lindberg hoppas att den kommer igång inom ett par dagar.

– Jag är så lycklig, det är så viktigt för oss. Vi hade varit så avskärmade, det hade farmförallt drabbat våra företag som är i en unik tillväxtfas. Vi har ett ansvar att se till att det fungerar, säger Robert Lindberg, vd Skellefteå Airport och fortsätter:

– Man får inte glömma att även om vi inte ska resa just nu så måste vissa delar av samhället fortsatt fungera.

”Hela landet kan fungera”

Europaparlamentarikern Erik Bergkvist (S) välkomnar beskedet om trafikplikt.

– Ett bra besked från regeringen och infrastrukturminister Tomas Eneroth. Man säkerställer att hela landet kan fortsätta att fungera, COVID-19 till trots. Men fortsatt restriktivitet gäller – icke nödvändiga resor är fortfarande ledordet och framförallt ska vi till största del stanna hemma, skriver han i sociala medier.

Flyglinjerna som omfattas av initiativet är:

Visa

• Kiruna–Arlanda

• Luleå–Arlanda
• Umeå–Arlanda

• Östersund–Arlanda
• Skellefteå–Arlanda

• Örnsköldsvik–Arlanda

• Sundsvall–Arlanda

• Visby–Arlanda

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet