En asylsökande pojke tog livet av sig och ytterligare två ensamkommande försökte. Foto: TT.

Flyktingpojke tog sitt liv – två andra försökte

En 16-årig asylsökande pojke tog sitt liv på ett boende för ensamkommande i Vännäs natten till igår. Dagen efter försökte ytterligare två ensamkommande att ta sina liv.

Det var natten mot torsdagen som den 16-åriga pojken tog sitt liv. Pojken bodde i Vännäs på ett hem för ensamkommande flyktingbarn. Han kom till Sverige från Afghanistan hösten 2015.

Han hittades på boendet av personal.

– Det har varit jättejobbigt för både medboende och personal. Vi har satt in en krisorganisation, säger Ulrica Westerlund, biträdande socialchef i Vännäs.

– Pojken hade mått dåligt sedan dag ett och vi har haft pågående insatser för honom hela tiden, säger Westerlund.

Kristeam hjälper till

All ledig personal som kunde kom in till jobbet under torsdagen. Boendet tog hjälp av svenska kyrkan och öppnade lokaler så att alla kunde samlas och finnas för varandra.

Men senare under torsdagen inträffade ytterligare två självmordsförsök. Ytterligare en tonårspojke på boendet skadade sig själv.

– Vi vet inte om det var ett självskadebeteende som gick överstyr eller om han tog ett medvetet val att försöka avsluta sitt liv, men pojken är omhändertagen och det finns ingen fara för hans liv i dagsläget, säger Westerlund.

Utöver detta så har även en annan person försökt ta sitt liv. Enligt Westerlund handlar det som en vuxen person som inte tillhör boendet. Enligt Aftonbladet är det en ensamkommande över 18 år som bor på ett annat boende i Vännäs.

Inget samband mellan självmordsförsöken

– Vi ser inget samband mellan händelserna. Vi har att göra med människor som mår dåligt och vi är vana att ta hand om dessa personer. Vi har kontakt med psykologer och gör insatser hela tiden. Vi ser inte att vi hade kunnat göra något annorlunda, säger Ulrica Westerlund.

Enligt en undersökning som gjorts i Skåne mår nära en tredjedel av alla nyanlända sämre efter att de kommit till Sverige. Dålig psykisk hälsa, trångboddhet och lågt förtroende för sjukvård och tolkar är några av riskfaktorerna, enligt undersökning.

Vännäs kommun kommer att utreda händelsen kring 16-åringens död för att se om något kunde ha gjorts annorlunda.

Pojkens anhöriga har underrättats.

– Det handlar inte om en asylsökande som tagit livet av sig, det handlar om en mamma som har förlorat sin son, säger den biträdande socialchefen.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer