Stövarhunden bara halvmetern från lodjuret. Foto: Daniel Lång

Följ med på jakt – unika bilder på lodjur

När licensjakten började i veckan fick finnstövaren Torres upp ett lodjursspår i närheten av Stenbergs renutfodring. Husse Daniel Lång stod på pass när lodjuret kom men kunde inte skjuta – istället tog han upp kameran.

– Den här vintern har det varit mycket lodjur. Du hör korpen. Troligen ligger ett nytt kadaver där borta, konstaterar renägaren Lennart Stenberg från Malå.

Lennart Stenberg har sina renar på vinterbete i trakterna runt Ånäset. Här har Malå sameby fått länsstyrelsens tillstånd till skyddsjakt på ett par enstaka lodjur som lurar i närheten stödutfodringen.

– De flesta lodjur ligger och lurar – som en katt gör.

Filmade unika bilder

Skyddsjakten har hittills varit utan resultat, men när licensjakten började i veckan fick finnstövaren Torres upp ett lodjursspår i närheten av Stenbergs renutfodring. Torres husse Daniel Lång stod på pass när lodjuret kom men kunde inte skjuta eftersom ett hagelskott skulle ha träffat hunden. Istället filmade han gångståndet med stövaren i hasorna på lodjuret, som då och då fräste ifrån.

På andra sidan diket och risridån satt Daniels jaktkompis som fällde lodjuret med en välriktad kula.

Växer lodjursstammen?

– Jag anser det. Licenstilldelningen på lodjur är betydligt mindre än föryngringarna varje år, säger Lennart Stenberg.

Hur påverkar det lönsamheten?

– Det slår hårt mot de företag som är små och redan har det kämpigt. Och det är psykiskt jobbigt för varje kadaver eller skadad ren du träffar på.

– Vi vill hellre producera livsmedel än att vara rovdjursmatare, säger Lennart Stenberg.

Vill inte ha jakt

Svenska rovdjursföreningen har gjort sammanställningar av länsstyrelsernas statistik sedan 2008 och de visar att lodjursstammen minskat kraftigt sedan dess. Alltså inte ökat som Lennart Stenberg anser.

– Det är en nedgång från 286 föryngringar 2008 till 150 föryngringar förrförra vintern. Därför anser vi att det är olämpligt med jakt på lodjur, särskilt i Norrland, säger Kenth Nauclér, pressansvarig.

1000 djur har skjutits

– Det har bedrivits en omfattande jakt under senare år. Mellan 2008 och 2013 har 1000 lodjur skjutits.

Hur ser du på det faktum att många renar rivs av lodjur?

– I praktiken är det i renskötselområdet som stammen har minskat, men vi vill minska friktionen mellan rovdjur och människor. Därför har vi förståelse för att det behövs skyddsjakt på lodjur där renhjordar är utsatta, säger Nauclér.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer