Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ska man gå till apoteket när man är förkyld? – hör receptarie Eva Lundberg. Foto: SVT

Rusning efter covidtester – receptarien i Umeå: “Jättemånga kommer in förkylda”

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste månaden har Apoteket mer än fördubblat sin försäljning av covidsnabbtester. Receptarie Eva Lundberg i Umeå har märkt av en stor ökning sista två veckorna. Smittskyddet uppmanar alla som är sjuka att hålla sig hemma.

– Det är jättemånga som kommer in och är förkylda och handlar förkylningsprodukter, och nästan alla köper coronatest också, säger Eva Lundberg.

I somras såldes nästan inga snabbtest för covid-19. Men den senaste veckan har försäljningen av antigentester på Apoteket ökat med nära 30 procent. Jämfört med månaden innan är ökningen över 100 procent.

Även på apoteket Kronan har man sett en ökning på 235 procent från vecka 47 till vecka 49.

– Ökningen är signifikant och en tydlig trend inför jul och nyår har observerats, säger Linda Wakeham, kommunikationsansvarig på Kronan.

På Apoteket på Ersboda i Umeå har covidsnabbtesterna sålts i ett jämt flöde sedan skolstarten i höstas. De sista veckorna har Eva Lundberg märkt av en ökning.

– Många är förkylda, och folk vill veta om de har corona, säger hon.

Stor smittspridning i Västerbotten

I Västerbotten har smittspridningen av luftvägsinfektioner, som influensan, covid-19 och RS-viruset, ökat snabbt. För influensa har länet högst andel smittade i landet, i förhållande till befolkningen.

– Vi har en fortsatt ökning av influensafall och också en ökning av covid-19-fall, säger Therese Thunberg, biträdande smittskyddsläkare på Region Västerbotten.

Smittskyddet i Västerbotten avråder inte från att göra självtester.

– Om du vill veta om du har covid så kan du testa dig. Men om du har en förkylning så ska du hålla dig hemma och inte träffa andra, säger Therese Thunberg.

Får man gå till apoteket när man är förkyld? – i videon svarar Eva Lundberg på vad som gäller.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet