Foto: SVT

Folkström till fjällen när sportlovet knackar på dörren

Uppdaterad
Publicerad

Tärnaby/Hemavan väntar en riktig invasion av sportlovsfirare nästa vecka. I ett enda drag höjs invånarantalet med drygt 25 000 personer. 

Det laddas rejält i Hemavan inför nästa vecka. Roligt tycker Pontus Lindh som också gläds åt hela fjällvärlden.

– Det är helt underbart roligt att folk kommer hit till området men också till alla andra orter i den västerbottninska fjällvärlden, säger Pontus Lindh som är marknadsansvarig vid Hemavan Alpint.

Kärt återseende från öst

Och det är främst finländarna som återvänt till Tärnaby Hemavan.

– Det är mycket tack vare färjan som går igen över Kvarken. Vasaborna ser våra fjäll nästan som sina hemmafjäll, säger Birgitta Corin som driver Tärnaby fjällhotell.

Bedömare i området tror också att coronaviruset och klimatfrågan gör att folk väljer att åka till svenska fjällen istället för att åka långt bort till Thailand.

– Jag följer nyheterna kring coronaviruset men är inte särskilt rädd. Sen åkte vi tåg hit från Stockholm mycket med tanke på klimatet. Skönt att vi fick tur med vädret också, säger Carina Hallgren från Stockholm och håller upp en kopp choklad till sin son Gustav.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.