Foto: SVT

Så ska Skellefteås för- och grundskolenämnd spara 35 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

För- och grundskolenämnden i Skellefteå väntas gå 35 miljoner back. Nu har man presenterat en åtgärdsplan där bland annat digitalisering av undervisning och restriktioner för inköp ingår. Det senare är dock något som Allianser motsätter sig.

I planen ingår dels restriktioner för bland annat inköp, rekrytering och vikariehantering. Men det innebär inte att det på något sätt är köpstopp eller vikariestopp. 

– Det handlar bara om att tänka sig för och fundera över om man verkligen behöver det här just nu. Men om något måste köpas in får man köpa in det, säger Anders Bergström, förvaltningschef skol- och kulturkontoret på Skellefteå kommun.

Alliansen inte övertygad om restriktionen

Att ha restriktioner på rekrytering är dock något som Alliansen i Skellefteå sätter sig emot. De menar att man riskerar att missa behörig personal.

– För att behålla en bra undervisningskvalitet måste personal ha möjlighet till utbildning. Det är redan ont om dem så med restriktioner på rekrytering riskerar man att missa de behöriga lärare som är intresserade av att jobba på våra kommunala skolor och förskolor, skriver de i ett gemensamt pressmeddelande.

Vill se fortsatt digitalisering

Att det är ont om behöriga lärare bekräftar förvaltningschefen. Han menar att antalet elever på de olika skolorna är ojämnt fördelade och att det därför är svårt att få i hop det med behöriga lärare. I åtgärdsplanen ingår därför dels ett förslag på att införa aktivt skolval för att lättare kunna styra över fördelningen, men också fortsatt digitalisering.

– Det kan till exempel vara fjärrundervisning, att eleverna befinner sig i klassrummet med en handledare medan läraren undervisar digitalt från annan plats.

Se hela åtgärdsplanen nedan.

Fakta åtgärdsplan:

Åtgärder på kort sikt för att minimera underskottet 2019:

– Samtliga resultatansvariga har fått i uppdrag att se över sina verksamheter för att anpassa kostnader till befintlig budgetram och/eller se över möjligheten att senarelägga kostnader

– Fördjupad analys och stöd till enheter som har de största underskotten.

– Restriktion för inköp, resor, utbildning, rekrytering samt vikariehantering.

– Samtliga resultatansvariga ska till budgetår 2020 ha organiserat sin verksamhet så att den ryms inom budgetramen.

Åtgärder på lång sikt, och åtgärder som genomförs under 2020:

– Införa aktivt skolval.

– Skolornas budget ska utgå från en riktlinje om genomsnittligt antal elever per klass/grupp.

– Reducera overheadkostnaden på förvaltningsnivå genom fortsatt effektivisering i sam-band med pågående omorganisation.

– Anpassa ledarorganisationen inom för-och grundskoleverksamhet till befintlig budgetram.

– Verkställa kommunfullmäktiges beslut om nedläggning av Sjungande dalens skola.

– Översyn och reducering av övriga befintliga verksamheter i samband med pågående om-organisation (förskola på obekväm arbetstid, Resurscenter, öppen förskola, familjecentraler, sommaröppen verksamhet med mera)

– Fortsätta digitaliseringen för att hitta nya och mer kostnadseffektiva sätt att bedriva undervisning av t.ex. moderna språk samt öka/bibehålla måluppfyllelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.