Foto: JanErik Henriksson TT/SVT

För stökigt i klassrummen – Skolinspektionen kräver åtgärder

Publicerad

Det är för stökigt under lektionerna på Vindelälvsskolan i Sorsele. Detta slår Skolinspektionen fast efter att ha besökt skolan. Myndigheten kräver nu att kommunen gör något åt situationen.

Det var under våren som Skolinspektionen besökte Vindelälvsskolans låg- och mellanstadium, där det går 125 elever på skolan.

I intervjuer med elever framkom att det under vissa lektioner är mycket prat och spring i klassrummet. Lärare och rektorn på skolan bekräftar också att det är stökigt på vissa lektioner.

– Jag är inte omedveten om den kritiken som vi har fått. Vi jobbar stenhårt med de här frågorna nu. Jag gick in som rektor i februari för att styra upp saker som inte är bra, säger Heléne Linder, skolchef.

Skolinspektionen kräver förändring

I skollagen står det att alla elever har rätt till en skolmiljö som präglas av studiero. Skolinspektionen kräver nu därför att Sorsele kommun gör något åt situationen på skolan.

Bland annat kräver man som åtgärd att man ser till att skolans ordningsregler följs av elever och personal och att man ska tydliggöra användandet av eventuella disciplinära åtgärder.

– Vi jobbar med problemen på olika sätt och har bland annat haft en värdegrundsdag och planerar att ha ytterligare en sådan, säger Heléne Linder.

Senast i september måste skolan vidtagit åtgärder för problemen. Skolinspektionen har inte funnit brister när det gäller undervisning och lärande på skolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer