Foto: SVT

Föräldramissen: Barnens allergi växte bort

Uppdaterad
Publicerad

Många föräldrar tror att barnen fortfarande är allergiska, trots att allergin vuxit bort. Det visar forskning från Umeå universitet.

Forskaren och överläkaren Anna Winberg vid Norrlands universitetssjukhus har följt 2 500 norrbottniska barn under flera års tid.

– När barnen var sju år var elva procent allergiska mot mjölk, fisk, ägg och vete. När de var elva år hade siffran stigit till 15 procent enligt enkätsvar från föräldrarna, berättar Anna Winberg.

Forskarna i Umeå lät testa de elvaåriga barnen och då visade det sig att det bara var 0,6 procent av dem som verkligen var allergiska.

– När vi undersökte barnen hade de vuxit ifrån allergin, eller inte ens haft en diagnos som var utvärderad. Kanske hade de aldrig haft någon allergi, säger Winberg.

Men har inte det här begränsat deras liv?

– Eftersom många av dem gått på en kost som familjerna på egen hand begränsat, så har de inte ätit vad som helst och inte heller kunnat bli bjuden på mat hos kompisar. De hade de egentligen kunnat göra, säger Anna Winberg.

Växer bort

Allergin växer oftast bort hos barn när de blir äldre. Anna Winberg, som nu lägger fram sina resultat i en doktorsavhandling, menar att det faktiskt går att testa sig själv om man är måttligt allergisk.

– Man kan till exempel låta bli att äta ett misstänkt livsmedel under några veckor och se om man då blir bättre. Men sedan är det viktigt att pröva livsmedlet igen och se om problemen då återkommer, säger Anna Winberg och fortsätter:

– De som har mildare symptom med eksem, utslag och ont i magen kan absolut testa sig själva och testa med stöd av sina föräldrar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer