På Sandviks förskola i Holmsund är föräldrarna inte längre välkomna på traditionsenligt luciafirande. Foto: SVT

Skola portar föräldrar från luciafirandet

Publicerad

På Sandviks förskola i Holmsund är föräldrarna inte längre välkomna på traditionsenligt luciafirande.

Sandviks förskola vill se över gamla traditioner och ett steg är att förnya luciafirandet, vilket skulle innebära att föräldrarna inte längre är välkomna till det traditionsenliga luciafirandet den 13 december.   

– Vi började fundera över gamla traditioner och hur mycket vi gör av gammal vana och om vi kan tänka i nya banor istället. Och vi har funderat hela året på vad vi ska fortsätta med och vad det finns för gammalt skräp som vi kan ta bort, säger Marie Larsson, rektor på Sandviks förskola.

Varför ska inte föräldrar få komma och lyssna på sina barn som lussar?

– Alla beslut bygger på att det är för barnens bästa. Vi ska fortsätta fira lucia med sång, utklädning och bak, men det kanske inte blir en uppvisning. Barn har blivit ledsna och barn har blivit stressade när man har haft det traditionellt gamla firandet, och det vill vi ha slut på, säger Marie Larsson.

– För en förälder kan det vara ett stort behov att fotografera sitt barn för det är gulligt och fint. Men barnen vill inte alls stå där utan de vill till sin mamma och pappa. Så då kan det bli så att halva barngruppen springer till sina föräldrar och det kan ju vara bra men hela syftet är ju att man ska uppträda för föräldrarna. Så det handlar om att våga bryta, säger Marie Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer