• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Förbjudet för andra men tillåtet för kommunen

Förbjudet för andra men tillåtet när Skellefteå kommun själv bygger med så kallad järnsand. Orättvist tycker medlemmarna i en bostadsrättsförening som åkt på en dyr smäll.

När Skellefteå kommun bygger ut sin Arena på Vitberget lägger de tillbaka den järnsand de grävt upp som fyllnadsmaterial.

Bostadsföreningen Torpet på Anderstorp ville göra samma sak. Då fick vi lyfta upp alltihopa och köra bort det, säger föreningens ordförande Tommy Boman. Det till en kostnad av minst en halv miljon kronor.

Ett miljöärende

– Det kändes trist, och ännu tristare blev det när vi ser att man får göra det på andra ställen.

Han undrar nu varför järnsanden går att stoppa tillbaka vid Arenan men inte Torpets gator och parkeringsplatser.

– Vid varje miljöärende hanterar vi varje plats efter dess unika förutsättningar, säger bygg- och miljönämndens ordförande Evelina Fahlesson (S).

Vad var det för skillnad här då?

– Markförutsättningar, hur grundvattnet ligger, hur dagvattnet passerar och vilken yta det handlar om.

Ingen provtagning

Varken vid Arenan eller på Anderstorp har kommunen gjort någon provtagning. Trots att bygg- och miljökontoret anser järnsand vara ett miljöfarligt avfall.

Bostadsrättsföreningens har bekostat en egen provtanalys. Enligt dem visar den att järnsanden i deras deponerade hög är ofarlig. Nu tänker de kräva ersättning från nämnden.

– Vi vill att man ska använda järnsanden och inte köra bort den. Vårt yttersta mål är att få igen en del av våra utlägg. Som vi tycker vi fått på grund av felaktiga beslut, säger bostadsrättsföreningens ordförande Tommy Boman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer