De tre männen greps i september och åtalas nu misstänkta för bland annat människorov. Foto: Privat

Man fördes bort och tvingades att ta ut pengar – tre män åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Tre män åtalas för bland annat människorov och rån efter en händelse i Skellefteå där de misstänks ha fört bort en man i en bil och under hot fått honom att ta ut pengar. De ska sedan ha hotat att döda mannen om han anmälde händelsen.

Männen är i 20- respektive 25-årsåldern. Två av dem är hemmahörande i Skellefteå kommun och en i Åre kommun.

Det var i september som polisens insatsstyrka slog till mot deras bil i centrala Skellefteå. De tre männen kunde då gripas, något som vittnet Krister Lundgren såg och beskrev som ”dramatiskt.”

Drog ut mannen ur sin bil

Nu åtalas männen, och så här såg tillvägagångssättet ut, enligt åtalet: De tre männen körde om och stannade den bil som målsägaren satt i.

De drog därefter ut honom ur sin bil och en av gärningsmännen sade då att han hade vapen på sig, och tryckte något mot målsägarens rygg.

Skulle få ”böta” om han inte gav dem pengar

Mannen fördes sedan till en annan bil och kördes till en bankomat, där han skulle få ”böta” om han inte tog ut pengar.

Mannen ska då ha tagit ut 2500 kronor och gett till dem.

Hotet: Skulle dö om han anmälde

De misstänkta gärningsmännen ville sedan försäkra sig om att mannen inte skulle anmäla dem, och ska enligt åtalet ha hotat honom med att han skulle dö om han gjorde en anmälan hos Polisen.

Det gör att två av männen också åtalas för övergrepp i rättssak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.