Birgitta Johannson är samordnare för turnén som startar i Skellefteå den 25 september. Hon vill tillsammans med föreningen Hjärnkoll synliggöra psykisk ohälsa. Foto: SVT

Föreläsningsturné om psykisk ohälsa – ska minska stigmat

Uppdaterad
Publicerad

Den 25 september startar en föreläsningsturné med syfte att synliggöra psykisk ohälsa. Det är personer med egen erfarenhet av att må dåligt som kommer att turnera genom södra Lappland.

Föreningen Hjärnkoll startades på uppdrag av förra regeringen och stöttas av nuvarande. Föreningsmedlemmarna vill minska stigmat kring psykisk ohälsa.

Birgitta Johansson är samordnare och kommer under turnén att berätta om sina egna erfarenheter av att må dåligt.

– Vi vill synliggöra psykisk ohälsa och förklara att det finns hopp. Det handlar mycket om kunskap, att få folk att förstå att det inte bara är inbillning, säger hon.

”Det vore kul om det kom någon kommunchef”

Birgitta Johansson tror att många skulle må bättre av att få höra att de inte är ensamma om att må dåligt.

 – Om man berättar sin egen berättelse så känner åhörarna att de inte är ensamma, och det stärker ju en själv, säger hon.

Hjärnkoll samarbetar med olika politiker och hoppas att någon av dessa kommer att närvara vid föreläsningarna.

– Det är ju de som styr och ställer. Det skulle vara kul om det kom någon kommunchef.

Hör Birgitta om att synliggöra psykisk ohälsa i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.