Foto: Maja Andersson, SVT

Föremål från Umeås regementen ställs ut

Uppdaterad
Publicerad

Västerbottens museum har tagit emot en stor mängd föremål från det numera nedlagda Regementes Museumet. Det är en samling från tiden när Umeå en gång var en garnisonsstad med två stora regementen, I20 och K4.

Nu ställs föremålen och bilderna ut för allmänheten igen och allt från gamla hjälmar till sjukvårdsutrustning och militärcyklar är samlat.

– Det är jättemycket olika saker som har används på regementena, berättar Sofia Breimo som är projektledare och etnolog.

Vill få in historier

Samtidigt som att utställningen äger rum kan besökare som minns dela med sig av sina egna berättelser från då regementet fortfarande existerade. Sofia Breimo är den som kommer intervjua och samla in minnen som når ljuset igen. Hon hoppas på en salig blandning.

– Vi hoppas på att få in väldigt olika historier, allt från civilanställda på regementet, precis som att vi önskar att få in minnen från de som varit påverkade av regementets närvaro i staden, säger hon.

På söndag den 2 december öppnar dörrarna och utställningen finns kvar till den 8 september nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.