Tanken bakom förslaget är att premiera de insatser som gjorts inom vården under pandemin, enligt hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa. Foto: SVT

Förslaget: 18 miljoner till löneökningar för hårt belastad vårdpersonal

Uppdaterad
Publicerad

Regionstyrelsens arbetsutskott vill att ersättningen som Region Västerbotten fått för ökade kostnader under pandemin ska gå till att höja löner för vårdpersonal.
– Vi vill belöna de prestationer som gjorts, säger Brita Winsa.

Totalt handlar det om 18 miljoner kronor som regionen fått för merkostnader på grund av pandemin. Enligt förslaget är det den personal som belastats hårdast under pandemin som ska kunna få ta del av pengarna. Exakt vilka som tillhör den gruppen kan Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör, inte svara på i nuläget.

– Först tar vi beslutet, sen identifierar vi vilka det ska riktas till. Men det handlar om enheter där man vårdat mycket covidpatienter, säger hon.

Om de säger ja till förslaget, när kan personalen förvänta sig löneförhöjning?

– Så snart som möjligt, det blir i år i alla fall, säger Brita Winsa.

Allianspartierna i länet välkomnar pengarna och föreslår att det ska skjutas till ytterligare 18 miljoner kronor i en engångssatsning inom hälso- och sjukvården.

Politikerna i regionstyrelsen kommer fatta beslut den 13 april.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet