Foto: TT

Föreslår att vakter ska göra polisens jobb

Liberalerna har tröttnat på att det finns för få poliser i landet, därför har de nu lämnat in ett förslag på att trygghetsvakter ska patrullera på gatorna i Skellefteå kommun. Något som uppskattningsvis skulle kosta upp emot sju miljoner kronor.

– Det är en stor debatt kring polisens förmåga och resurser. Även om man ökar utbildningsplatserna till polishögskolan och höjer resurserna så kommer det att ta flera år innan vi har tillräckligt många poliser. Därför föreslår vi att man under den här tidsperioden använder sig av trygghetsvakter, säger Andreas Westerberg, Liberalernas gruppledare i Skellefteå.

”Vakter skulle kunna utföra polisens jobb”

Det är Andreas Westerberg som står bakom motionen som lämnats in till kommunfullmäktige. Anledningen till motionen menar Westerberg är att människors känsla av otrygghet i samhället har ökat, vilket i sin tur leder till mindre frihet.

– Trygghetsvakter skulle kunna utföra polisarbete som är förebyggande genom att vissa tider finnas i områden där det finns riskfyllda konflikter. Exempel på det är i närheten av krogar under helgnätter eller i områden som är utsatta för mycket skadegörelse.

Vill se uppemot 20 vakter i kommunen

Denna tillfälliga åtgärd har man använt sig av i andra kommuner, till exempel i Landskrona, och enligt Andreas Westerberg har det gett goda resultat. Enligt Liberalerna skulle 15-20 trygghetsvakter i Skellefteå kommun kosta ungefär sex-sju miljoner kronor. Men partiet har även lämnat in ett budgetförslag på att ett stadsbidrag skulle täcka hälften av den kostnaden.

Förslaget kommer att behandlas i kommunfullmäktige och Liberalernas förhoppning är att det ska göras inom det närmsta halvåret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer