Bland 500 säckar med antracitkol som skulle till en man i Åsele hittade Tullverket 300 kilogram pulver som var en blandning mellan kokain och antracitkol. Foto: Tullverket

Företagare försökte smuggla kokain för 67 miljoner kronor till Åsele

Uppdaterad
Publicerad

En man i 45-årsåldern försökte smuggla nästan 20 kilogram kokain till sin dåvarande adress i Åsele. Nu fastställer hovrätten domen på sju års fängelse.

I februari 2020 anlände ett fartyg från Colombia till Frihamnen i Stockholm. Med på fartyget fanns en container med 27 ton antracitkol som var beställd av en företagare i Åsele. Men bland kolsäckarna gjorde Tullverket ett fynd: 300 kilogram kolpulver blandat med kokain. I ren form motsvarade det 18,7 kilogram kokain, värt drygt 67 miljoner kronor på gatan.

Tyska tullen slog larm

Redan när containern kontrollerades i Hamburg slog tyska tullmyndigheten larm till sina kollegor i Sverige, som beslagtog kolpulvret när det nådde Frihamnen. Efter det började en lång väntan för dem på att företagaren skulle hämta containern. Det dröjde dock några veckor innan alla hans tillstånd var klara för importen och tullkriminalen kunde slå till och gripa mannen. Ett halvår senare greps ytterligare en man från Nederländerna, misstänkt för inblandning i narkotikasmugglinen.

Ovanlig smuggelmetod

Tullverket kallar männens tillvägagångssätt med att gömma kokainet bland kol för ”raffinerat”.

– Det här är inget vanligt smuggelsätt i Sverige. Nere på kontinenten har det blivit allt vanligare och det var kollegor i Tyskland som uppmärksammade oss på just den här kolfrakten, säger Kristian Johansson, biträdande enhetschef på tullkriminalen i Stockholm.

I februari dömdes både företagaren och hans kompanjon för synnerligen grov narkotikasmuggling till sju års fängelse. Båda två nekade till brott och företagaren har hävdat i förhör att han trodde det var grillkol hans beställt. Han överklagade tingsrättens dom, men den fastställs nu av Svea hovrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.