Lundabron förbinder Bölesholmarna med Lundåkern. Foto: Umeå kommuns pressbild

Förhandlingen klar – Lundabron nästan 100 miljoner dyrare än avtalat

Uppdaterad
Publicerad

Nu är den slutgiltiga prislappen satt på Lundabron i Umeå. Kommunen ska betala byggföretaget Veidekke 156,5 miljoner kronor.

Den initiala budgeten för gång- och cykelbron var 46 miljoner kronor.

Trots att den nya gång- och cykelbron över Umeälven invigdes i december 2019 har den slutgiltiga kostnaden för Lundabron inte varit klar förrän i dag, när en uppgörelse mellan Umeå kommun och Veidekke fastställdes av tekniska nämnden.

Det ursprungliga avtalet mellan parterna var 59 miljoner kronor, men faktorer såsom sprickor i berggrunden och konstruktionsproblem har fått kostnaden att skena. Veidekkes krav på kommunen var 174 miljoner kronor samt ränta. Efter en förhandling landat kostnaden till slut på 156,5 miljoner kronor.

”Ingen av parterna är nöjda”

– Bron har kostat för mycket och förhandlingarna med Veidekke har varit hårda. Nu har vi gjort upp och ingen av parterna är nöjda, men vi behöver inte gå till rättslig prövning med allt vad det innebär med mer kostnader och osäkerhet om utgången. Nu sätter vi punkt för processen, men fortsätter att analysera utfallet för att dra lärdomar för framtiden, säger Karin Isaksson, teknisk chef vid Umeå kommun i ett pressmeddelande.

Hon förklarar att brobyggandet hade hunnit långt när det uppdagades att kostnaderna skulle bli avsevärt högre än väntat. Alternativet hade varit att avbryta projektet, enligt Isaksson, men Umeå kommun valde att fortsätta kostnadsutvecklingen till trots.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.