Förlossningen fortgick trots komplikationer – barnet dog. Nu Ivo-anmäls händelsen. Foto: SVT

Förlossning på Nus fick pågå trots komplikationer – barnet dog: ”Traumatiskt för alla”

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna – som upplevdes trött och svag – födde barn på Norrlands universitetssjukhus.

Trots bland annat svaghet fortsatte man förlossningen vaginalt med hjälp av sugklocka. Komplikationer uppstod och barnet dog.

– Det är traumatiskt och jobbigt för alla, framförallt för föräldrar, men också för personal. Det här är något som vi verkligen vill undvika, säger Bengt Andersson, chefsläkare.

Kvinnan var gravid i vecka 36 när hon fick värkar och lades in på förlossningen efter att vattnet hade gått. Förlossningen påbörjades men kvinnan upplevdes som svag och trött och förlossningspersonalen hade svårt med smärtlindringen.

Trots att det fanns tecken på att något inte stod rätt till fortsatte den vaginala förlossningen. Bakjouren kontaktades sent och tillslut behövdes en sugklocka användas för att få ut barnet. Då uppstod ”en komplikation” som gjorde att barnet dog.

– När man ser i backspegeln kan man tänka att det kanske inte skulle gå vägen, man hade en del signaler som sa att man borde gått en annan väg, säger Bengt Andersson, chefsläkare Region Västerbotten.

Regionen vidtar åtgärder

Regionen har utrett fallet och tagit fram åtgärder för att minska risken för att något liknande ska ske igen.

– Det handlar om att uppmärksamma varningssignaler och rutiner, att ta en time-out för att få perspektiv på situationen. Vid det tillfället tror jag att det var stor belastning och kommunikationen var inte helt optimal, vilket kanske gjorde att alla inte förstod allvaret, säger Bengt Andersson.

Ärendet har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, för granskning enligt lex Maria.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.