Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anna-Lena Danielsson, (S) om varför förlossningen har ett besparingskrav på sig och vad som hade hänt om regionen inte fått pengarna från regeringen.

Förlossningsmiljarderna gick till att täcka hål i budgeten – ”Ingen satsning”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens förlossningsmiljarder skulle ge extra satsningar på förlossningsvården och kvinnohälsan.

Men i region Västerbotten har delar av pengarna istället upplevts som nödvändiga för att fortsatt kunna bedriva vård.

– Det har inte känts som en satsning, säger Karin Järback, förtroendevald Vårdförbundet.

Uppdrag granskning och SVT:s lokala redaktioner har granskat de så kallade förlossningsmiljarderna – pengar som alla regioner fått av staten för att förbättra förlossningsvård och kvinnohälsa. Av miljarderna har Västerbotten fått drygt 170 miljoner kronor mellan åren 2015 och 2021. Pengar som till största delen gått till att klara bemanningen.

– Pengarna har bland annat möjliggjort en ökad bemanning inom förlossningsvården och att stärka upp resurserna inom kvinnosjukvården är en av ansatserna med denna satsning, säger Helena Bogseth, utredare inom Hälso- och sjukvårdsförvaltningens stab.

Vården – Val 2022

Men enligt Vårdförbundet är det svårt att se pengarna som extra satsningar.

– De har snarare använts för att släcka bränder och fylla igen hålen i vår budget, det har inte känts som en satsning, säger Karin Järback, barnmorska och förtroendevald för Vårdförbundet.

Finansierat budgeten

Centrum för obstetrik och gynekologi, CFOG, där förlossningen ingår har senaste åren gjort kraftiga underskott. En intern genomlysning visar att budgeten inte täcker behoven, det behövs 108 barnmorskor men pengarna räcker bara till 94 stycken. Nu visar dokument från region Västerbotten att delar av förlossningsmiljarderna använts till budgeten.

– CFOG har sedan flera år tillbaka fått en utökad budgetram som till viss del finansierats av satsningen på ”Kvinnors hälsa”, säger Helena Bogseth.

Nödvändiga för att klara vården

Utöver det har verksamheten i flera år haft besparingskrav på sig. I en redovisning för hur pengarna har använts skriver man själva:

”Till följd av att regionen genom åren har/ haft hårda besparingskrav under pågående satsning, och periodvis svårigheter att bemanna tjänster så upplevs insatsen inom verksamheten som en nödvändighet för att fortsatt bedriva vård och inte alltid som ett tillskott.”

– Förlossningsverksamheterna är hårt pressade och där upplever man att delar av satsningen i nuläget inte gett den effekt som önskas, säger Helena Bogseth.

Enligt Anna-Lena Danielsson, (S) regionråd i Hälso- och sjukvårdsnämnden är det inget konstigt med att pengarna från förlossningsmiljarden använts till att säkra vården.

– Vi har det systemet idag, större delen av våra inkomster kommer från statliga insatser och de behövs för att förbättra kvinnosjukvården.

Hör Anna-Lena Danielsson, (S) om varför CFOG har ett besparingskrav på sig och vad som hade hänt om regionen inte fått pengarna från regeringen, i klippet.

NÅGRA EXEMPEL – DETTA HAR FÖRLOSSNINGSMILJARDERNA ANVÄNTS TILL

*Förlossningsskador

*Förlossningsdiagnostik

*Kulturdoula

*Ökat deltag cellprovskontroller

*Screening benskörhet

*Utbildning ultraljud barnmorska i inlandet

*Fler barnmorskor ungdomsmottagningen

*Betald vidareutbildning för sjuksköterskor att studera till barnmorska eller barnsjuksköterska.

*Utbildning bäckenbottenskador

*Utbildning förlossningsrädsla

*Samordningsbarnmorska

*Merkostnad för inskolning

*Merkostnad för dubbelbemanning

*Cervixcancerpreventition

*Tobaksavvänjning

*Ökad grundlön bristyrken

*Förbättringar inom akutobstetrik

*Utbildning i att motivera vaginalförlossning

Källa: Region Västerbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet