Foto: TT

Försäkringsbolag ändrar information efter SVT:s granskning

Uppdaterad
Publicerad

Många svenskar har en inkomstförsäkring som utlovar 80 procent av den tidigare inkomsten – men få normalinkomsttagare kan få ut mer än 74 procent efter skatt. Försäkringsbolagen säger att de följer villkoren för inkomstförsäkringen. Men efter SVT:s granskning börjar hemsidor ändras.

Inte heller försäkringsbolagen som administrerar inkomstförsäkringen åt fackförbunden kan ge några enkla svar på varför marknadsföring och beräkningsmodellen ser ut som den gör. Efter en längre dialog med Bliwa konstaterar affärsområdesansvarig Titti Engvall Gerlofstig att hon inte har fler svar att ge i frågan som är komplicerad.

Hon vill inte medverka i en intervju men skriver att hon utifrån dialogen med SVT gått igenom alla frågeställningar med försäkringsjuristerna som menar att villkoren följs och att ingen individ fått fel ersättning. Bliwa har dock utifrån vår granskning påbörjat en översyn av all information.

SVT granskar inkomstförsäkringen

Folksam: ”Det är olyckligt”

Bolaget Folksam väljer att ändra direkt – i alla fall i det lilla.

– Ni gjorde oss uppmärksamma på att vi hade en felskrivning på hemsidan där det stod 80 procent efter skatt men det är åtgärdat nu, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker hos Folksam.

Är det bara ett korrekturfel? Det har ju legat där åtminstone ett år? Kanske mycket längre, tio år?

– Det är olyckligt, men vi brottas hela tiden med hur vi ska kunna informera på ett begripligt och likvärdigt sätt. Vi ger också uppfattningen 80 procent men när vi säger 80 procent så är det utifrån en förenklad bild, säger Håkan Svärdman.

Försökt hitta smidig lösning

När det gäller beräkningsmodellen och hur olika den slår menar Håkan Svärdman att bolaget och fackförbunden försökt att hitta en så smidig lösning som möjligt utifrån förutsättningarna.

– Vi valde en gång en modell att betala ut ersättning som om det vore en a-kasseersättning, och efter att statsmakterna ändrade villkoren har det här bara levt kvar. Det går inte att bortse ifrån att det är en kostnadsfråga om vi skulle göra beräkningen på ett annat sätt, säger Håkan Svärdman.

”Skyddet har urholkats”

Bolaget Folksam och de fackliga företrädare SVT talat med, understryker dock vikten av att komma ihåg att det ekonomiska tillskott inkomstförsäkringen ger är mycket viktigt och har blivit allt viktigare. Nästan ingen försäkring har enligt Håkan Svärdman på Folksam växt lika explosionsartat på senare år.

– Det stora problemet är enligt mig att hela a-kassesystemet behöver förändras eftersom skyddet vid arbetslöshet har urholkats så oerhört, säger Håkan Svärdman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar inkomstförsäkringen

Mer i ämnet