Professorerna Thomas Borén och Tor Ny på Umeå universitet Foto: PressbildVisa alla (2)
Visa alla (2)

Umeåforskare vill stoppa resistenta bakterier – får miljoner

Publicerad

Två forskare vid Umeå universitet hoppas kunna motverka den farliga utvecklingen av antibiotikaresistenta bakterier. Forskningsprojekten får nu flera miljoner i anslag.

Professorerna Thomas Borén och Tor Ny på Umeå universitet får nio respektive sex miljoner i forskningsanslag av familjen Erling-Perssons Stiftelse.

Tor Nys forskningsgrupp har som mål att med sitt projekt förstärka kroppens immunförsvar mot bakterierna istället för att bekämpa dem. Med hjälp av läkemedelskandidaten plasminogen, som är ett protein som stimulerar kroppens försvar mot infektioner ska man möjliggöra detta.

Starkare antibiotika problematisk lösning

Boréns forskning ska fokusera på antikroppar som hämmar magsårsbakteriens förmåga att vidhäfta i magen. Målet med hans projekt är att utveckla antikropparna till en så kallad läkemedelskandidat.

Som svar på problematiken med antibiotikaresistens har forskningsfältet fokuserat på att ta fram nya och ännu starkare antibiotika. Dessvärre har detta bara lett fram till att nya mera resistenta och ofta multiresistenta bakteriestammar utvecklats vilket man nu vill ändra på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer