– Snart är det midsommar och då vill vi ha en ost på bordet, säger Mårten Hetta, forskare vid SLU. Foto: Stefan Brännström

Forskare: Gräs kan påverka ostens smak och mognad

Uppdaterad
Publicerad

Ny forskning vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå ska ta reda på hur gräset som korna äter påverkar smaken och mognaden av ost.

– Fokus är att mejerierna ska ha mer kontroll över processen, så att osten smakar likadant varje gång man köper den, säger Mårten Hetta, forskare och avdelninsgschef vid SLU.

Forskarna på SLU tror att ämnen i gräset följer med kons matsmältning och vidare ut i mjölken. Hypotesen är att ämnena till och med finns kvar efter pastöriseringen och påverkar ostens smak och hur lång tiden den behöver lagras. Det här kan mejerierna i så fall använda sig av genom att kunna skynda på processen, så att osten mognar snabbare.

– Det kostar ju mycket pengar att lagra ost, och konsumenterna vill inte behöva vänta, säger Mårten Hetta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.