Bildmontage. Foto: SVT/TT

Forskare: Invandringen är en miljardaffär

Uppdaterad
Publicerad

900 miljarder kronor. Så mycket pengar har invandringen tillfört Sveriges ekonomi sen 1950-talet. Det enligt en ekonomisk rapport.

Det är Lars Fredrik Andersson, docent i ekonomisk historia vid Umeå universitet, och Sandro Scocco, chefsekonom på den vänsterorienterade tankesmedjan Arena Ide, som tagit fram rapporten. I den skriver de att Sveriges ekonomi, tack vare invandringen, tillförts minst 900 miljarder kronor extra sen 1950-talet. Utan invandringen skulle skatten behöva vara 65 miljarder kronor högre för att behålla dagens nivå på utgifter för försvar och infrastruktur, enligt rapporten.

Många unga invandrare

Författarna menar att utan invandring skulle vi idag vara cirka 2,5 miljoner färre invånare i Sverige. Eftersom en stor del av vinsten med invandring är att fler jobbar och betalar skatt och i och med det delar på gemensamma samhällskostnader, så tjänar vi alla på att vara flera.

– Huvudförklaringen till varför invandringen är bra för staten är att väldigt många invandrare som är unga. Det gör att även om de kostar mer per person, det vill säga att de har högre arbetslöshet större bidragskostnader och så vidare och till och med jobbar mindre, så blir det ändå en vinstaffär, säger Sandro Scocco.

Oseriöst enligt SD

Sverigedemokraterna är det parti som tydligast ställt invandring mot till exempel äldreomsorg och sjukvård. När SVT Nyheter Västerbotten ringer upp Sverigedemokraternas ekonomiske talesman Oscar Sjöstedt säger han att inte läst rapporten men att han känner till den och tycker att den är oseriös.

– Det Sverigedemokraterna fokuserar på, det är enbart de initiala kostnaderna. De räknar inte alls med att de här personerna kommer att bidra till svensk välfärd på längre sikt, menar Sandro Scocco.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.