Foto: Privat / Lars Pehrson / TT

Forskaren: ”Det produceras för mycket kött”

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige produceras det mer kött än vad konsumenterna vill ha. Kött slängs redan innan det når butikshyllorna, men trots det fortsätter lantbrukare att producera. Det visar en studie från Uppsala universitet.

I sin avhandling har sociologen Jonas Bååth intervjuat både lantbrukare, ägare och anställda inom köttindustrin, samt anställda och chefer på butiker. Han konstaterar att lönsamheten är dålig när det gäller kött och en förklaring till det är att butikspriserna på köttet inte motsvarar det som det faktiskt kostar att producera köttet.

– Kött används som marknadsföring. Butikerna använder lockpriser på kött för att locka dit konsumenterna att köpa andra varor som butikerna tjänar mer på, säger Jonas Bååth.

Oavsett vems fel det är så är lösningen enligt honom att höja priset på kött så att lantbrukare och slakterier får rätt betalt.

Vill behålla gården

Idag driver många lantbrukare gårdarna vidare, men inte för att tjäna pengar. Det kommer fram i de intervjuer Jonas Bååth har gjort.

– För många är det viktigt att behålla gården då den gått i arv. Det är viktigt att ta hand om djur och att upprätthålla livsstilen, säger Jonas Bååth.

Har väckt reaktioner

Att det produceras för mycket kött märks på att det slängs kött både innan och efter det nått butikshyllorna. Men studien har väckt reaktioner från köttbranschen.

– En del håller inte med om att det är en överproduktion och hänvisar till att vår självförsörjningsgrad bara är 50 procent när det gäller nötkött. Men vi kommer inte att komma upp i 100 procent, för alla konsumenter vill inte ha svenskt kött. Vissa vill ha billigare kött än vad som är möjligt att producera i Sverige och andra vill ha just Parmaskinka från Italien, säger Jonas Bååth.

Köttproduktionen i Sverige

Nötköttproduktionen i Sverige ökade under år 2017 med 800 ton till 132 100 ton.

Enligt SCB är Sveriges självförsörjningsgrad omkring hälften – den svenskproducerade andelen kött från nött är på 53.5 procent. Motsvarande siffra när det gäller griskött är 73,7 procent.

Enligt Svenskt kött så ökade andelen svenskproducerat griskött med 3,3 procent under 2017. Lammkött som blivit mer populärt på senare år bland konsumenterna, en ökning med 667 ton under 2017 gjorde okcså en knuff framåt i den svenska produktionen med 4,3 procent. Även importen av lammkött har ökat och landar på 28,1 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.