Foto: Privat/SVT

Forskaren: ”Innekatter kräver mer av ägaren”

Publicerad

Katten brukar definieras som semidomesticerad, till skillnad från exempelvis en hund. Därför kräver inomhuskatter betydligt mer av en kattägare, det menar husdjursagronomen Fredrika Lindgren.

– Det räcker inte att dingla med en leksak. Katter är spanare och ligger och lurpassar länge på sina byten, säger hon.

Eftersom att det inte var mer än 150-300 år sedan vi började avla fram kattraser så har den heller inte haft så lång tid på sig att bli helt domesticerad menar Fredrika Lindgren som är husdjursagronom och yrkeslärare på naturbruksgymnasiet i Sötåsen.

Hon menar att det krävs mer av kattägare som väljer att ha sin katt inomhus.

– Tillgodoser du jakten och behovet av revir och motion och att de har möjlighet att få leva ensamma så är det ju bra, men det krävs att man kan domesticeringens grunder och att man är duktig på att analysera kattens beteende för att kunna göra det. Det räcker inte att dingla med en leksak. Katter är spanare och ligger och lurpassar länge på sina byten, hunden har inte samma behov av jakt, säger Fredrika och fortsätter:

– Man måste fråga sig om de lever för att de lever, eller lever de för att må bra? Folk är så rädda för att de inte ska klara sig själva utomhus. Man förmänskligar dem, men sanningen är att de tål rätt mycket, de klarar sig även om det är 10 minus utomhus. Det handlar om okunskap, säger Fredrika.

Men det kan skilja sig mycket mellan olika katter.

– Många tror att katter trivs inomhus för att just deras katt trivs, men huvudpunkten är att man kan anpassa specifika individer. Men genom detta så anpassar man inte hela arten. En tiger kan man träna till att leva med människor, men det betyder ju inte att man går och klappar en vild tiger? Viktigt att se till kattens tidigare förhållanden, om katten växt upp större delen av sitt liv utomhus eller inomhus, avslutar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.