Flera forskare eniga: Ökad risk med långa avstånd till förlossningen

Publicerad

Lycksele BB har varit stängt under julhelgerna och gravida har tvingats resa upp emot 40 mil för att föda.

Flera forskare är eniga om att ju längre avstånd till förlossningen – desto större risk för både barnet och mamman. 

– Vi har sett är att de som föds oplanerat utanför BB löper tre-fyra gånger större risk att dö, säger Hilde Marie Engjom, som forskat på detta vid Bergen Universitet i Norge.

Flera studier slår fast att ju längre du har till förlossningsvård, desto större risk löper både barnet och mamman.

– De barn som föddes oplanerat utanför sjukhus, de hade en ökad risk att vara dödfödda men också att dö inom första levnadsmånaden även om det var väldigt ovanligt, säger Anne Örtqvist Rosin, som forskat kring detta vid Karolinska institutet.

Förlossningsvården i Västerbotten

Hon betonar också att det finns andra faktorer som kan spela in, till exempel mammans socioekonomiska situation.

”Försämrad tillgång till hjälp”

I Västerbotten tvingades Inna Persson resa 26 mil med värkar till förlossningen. Andra hade resor på upp emot 40 mil när BB i Lycksele är stängt.

– Det är långt, och det är mycket längre än den referenstid på en timme som vi använt i vår norska forskning. Den distansen medför en lång period där kvinnan inte har tillgång till kvalificerad övervakning och försämrad tillgång till hjälp, om hon nu hade behövt det, säger Hilde Marie Engjom. 

Anne Örtqvist Rosin håller med och säger att hon aldrig själv skulle vilja föda under sådana omständigheter men betonar att frågan är komplex.

– Man vill ju att alla ska ha nära tillgång till patientsäker förlossningsvård. Om vi skulle ha fler små förlossningsenheter som ökar tillgängligheten, är det inte säkert att vi kan erbjuda samma vård överallt, säger hon och fortsätter:

– Inom förlossningsvården kan komplikationer uppstå fort. Det kan handla om minuter och då kan det bli svårt att transportera en gravid kvinna eller nyfödd från en mindre enhet utan tillgång till förlossningsläkare eller barnläkare till en större förlossningsklinik med den vårdnivå som krävs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet