Foto: SVT

Forskaren: Så mycket effektivare har vi blivit med internet

Uppdaterad
Publicerad

Det som på 50-talet tog en hel arbetsvecka gör vi idag på elva timmar, visar studier. Men internets intåg i människans liv har inte bara varit positivt. Internetforskaren Annakarin Nyberg lyfter både för- och nackdelar med nätet.

För 50 år sedan i dag, den 29 oktober 1969, skickades världens första meddelande mellan två datorer.

Internet har påverkat våra liv både på gott och ont menar Annakarin Nyberg, internetforskare vid Umeå universitet och författare.

– Avståndet mellan människor med samma intressen var i välden vi än befinner oss har krympt. När det gäller yrkeslivet har vi blivit mer effektiva, säger hon.

Finns baksidor

Att bli avbruten i sitt arbete är en av baksidorna med att ständigt vara uppkopplat. Forskare har tittat på hur vi beter oss efter att ha stannat upp för till exempel en notis som kommer till oss.

– Det tar minst en minut innan vi är tillbaka igen och det är inte alls säkert att vi fortsätter med det vi höll på med om vi blir avbrutna, konstaterar Annakarin Nyberg.

Hör Annakarin Nyberg om internets för- och nackdelar i klippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.