Foto: SVT

Forskaren: Symptomen håller i sig länge

Uppdaterad
Publicerad

I 12 år har Institutet för stressmedicin i Göteborg följt 150 personer med utmattningssymptom. Många av dem har fortfarande kognitiva störningar.

Överläkare Kristina Glise i Göteborg håller på med en långtidsstudie där Institutet för stressmedicin följt drygt 150 patienter med utmattningssymptom i upp till 12 år. Även om det är för tidigt att komma med några skarpa slutsatser så har de redan sett att många har problem som håller i sig länge. Utmattningen, stresskänslighet och sömnstörningarna hänger kvar.

– Det som är påtagligt är att många individer har lättare eller allvarliga symptom kvar. Det är bekymmer med framförallt kognitiva störningar, säger Kristina Glise till SVT.

Utbrändhet

Det som är bra för individen är ett strukturerat liv med sömn, mat , fysisk aktivitet och lagom krav. Men för att sedan komma tillbaka till arbetslivet krävs något annat – en aktiv arbetsgivare som verkligen vill att du ska komma tillbaka och stöttar dig.

– Den enda evidensbaserade åtgärden som finns är åtgärder på arbetsplatsen. Alla andra individinriktade åtgärder förbättrar bara symptomen, men påskyndar inte återgång till arbete, säger Kristina Glise.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbrändhet

Mer i ämnet