Bilaals överklagan av stängningsbeslutet avslås av förvaltningsrätten. Foto: SVT

Efter extremistkopplingarna – Bilaal får nej av förvaltningsrätten

Uppdaterad
Publicerad
Förskolan Bilaal i Umeå har inte gjort tillräckligt stora förändringar för att få bedriva förskoleverksamhet. Det menar förvaltningsrätten som prövat en överklagan från Bilaal.

Umeå kommun drog i februari i år in personalkooperativet Bilaals rätt att bedriva förskoleverksamhet i Umeå. Orsaken var att kommunen ansåg att Bilaal inte uppfyllde de krav som ställdes. Säkerhetspolisen gjorde också kopplingar mellan en person i Bilaals styrelse och extremism.  Bilaal överklagade beslutet till förvaltningsrätten, som nu meddelar att man avslår överklagan.

”I bedömningen att Bilaal inte uppfyller kravet på lämplighet beaktar förvaltningsrätten även att Bilaal inte fullgjort sina uppgifter mot de allmänna genom att lämna missvisande uppgifter och inte fullgöra sin uppgiftsskyldighet”, skriver rätten bland annat.

Har gjort ändringar

Förvaltningsrätten menar samtidigt att Bilaal gjort förändringar utifrån den kritik som funnits och att det numera inte finns några kopplingar till extremism. Dessutom konstaterar rätten att en ny huvudman är på väg in, men för att få bedriva verksamhet måste då en ny ansökan skickas in.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer