Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör varför Mathias Haglund (S) vill renovera den gamla simhallen i Vindeln trots att beslut är taget om att bygga en helt ny. Foto: SVT / Björn Ottosson

Ny simhall skulle byggas i Vindeln – nu vill politiker renovera den gamla

Uppdaterad
Publicerad

Det har sedan flera år tillbaka planerats för att bygga en ny simhall i Vindeln. Men nu svänger den politiska majoriteten i Vindeln. Istället vill man nu prioritera att renovera den befintliga simhallen för 16 miljoner kronor.

Det finns redan ett beslut taget om att en ny simhall ska byggas, men då skicket på den befintliga lokalen är dåligt så anser man att risken finns att Vindeln kan stå helt utan simhall i ett par år om inte något görs på kort sikt.

Och att bygga ny simhall direkt ser man inte som ett alternativ.

– Frågan har följt oss i många år och vi har ett beslut i kommunfullmäktige om att vi ska bygga en ny simhall. Men vi tror inte att vi har råd med det bygget för närvarande. Den gamla simhallen sjunger på sin sista vers om vi inte gör något nu, säger kommunalrådet Mathias Haglund (S).

Blir för dyrt att bygga nytt

Kommunen har inte en detaljplan för det område som har valts ut till simhallen och kommunalrådet menar att ett nybygge skulle ta omkring fem-sex år.

– Fullmäktigebeslutet grundar sig på en kostnad för en ny simhall för 50 miljoner kronor men det är knappast realistiskt. Kostnaden bedöms hamna på minst 110 miljoner kronor, men kanske mer, plus ökade driftkostnader och räntor, säger Mathias Haglund (S).

Samtidigt berättar han att detta inte betyder att planerna på en ny simhall ändras.

– Vi behåller målet om att bygga en ny simhall men tidsperspektivet hamnar på ungefär åtta år med de renoveringar vi nu föreslår på den gamla simhallen, säger Mathias Haglund (S).

Oppositionen: ”Blankt nej”

Från oppositionens sida vill man dock att byggnationen av en helt ny simhall prioriteras. Samtidigt är man kritisk till majoritetens bedömning att kostnaden för den nya hallen skulle vara mer än dubbelt så dyr som tidigare beräknat.

– Vi utgår från beslutet som togs 2016 om att bygga en ny simhall. Vi anser att man med detta förslag spelar med demokratin som insats. Vi vill även syna de kostnadsökningarna som man nu räknar med består av, säger oppositionsrådet Helena Lundgren (C).

Hon fortsätter:

– Man har också haft sen 2016 på sig att ta fram en detaljplan för det område nybygget är tänkt att stå på.

Så det breda stödet majoriteten hoppas få för det här förslaget kommer de inte att få?

– Nej, säger Helena Lundgren (C).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer