Sorseles kommunalråd Kjell Öjeryd (V) tror på förslaget och att folk kan nappa på idén. Foto: Henrik Montgomery/TT/SVT

Förslaget för att lösa personalbristen i Sorsele: Hittelön till de som värvar anställda

Publicerad

I Sorsele kommun har politikerna kommit på en idé för att rekrytera kommunanställda.
De föreslår att kommunanställda ska erbjudas hittelön om de lyckas hitta folk att anställa.
– Tanken är mer att stimulera våra anställda att medverka i rekryteringen, och några tusen kan vara värt det tror vi, säger Kjell Öjeryd (V), kommunalråd.

I takt med pensionsavgångarna i Sorsele och närliggande kommuner, tror man att konkurrensen om anställda kommer att öka när kompetensbehovet ska fyllas.

Därför föreslår nu kommunstyrelsens allmänna utskott ett belöningssystem för kommunanställda, som lyckas rekrytera folk. Detta var folkbladet.nu första att berätta om. Sorsele kommun kallar det för ”rekryteringsjakten”.

– Det är ett ännu bara ett förslag så inget är klart. Men det omfattar bara tillsvidare anställningar och cheferna bestämmer om det är svårrekryterad personal. Vid en anställning får man då en liten belöning, säger kommunalrådet Kjell Öjeryd (V).

Överlag är kommunen intresserad av de flesta yrken, men lärare och sjuksköterskor är man redan nu i behov av.

– I en liten kommun som Sorsele är det viktigt att hitta effektiva åtgärder. Det blir allt dyrare att annonsera och då tänkte vi att kan annonsera mindre om våra anställda hjälper oss att rekrytera, säger Kjell Öjeryd (V).

Belönas med max 18 000 kronor

Kommunen tänker sig tre nivåer av belöningssystemet. Om tipset leder till en anställning får man 5 000 kronor, om personen är fortsatt anställd 10 000 kronor och om den rekryterade personen är skriven i kommunen efter 25 månader får den som tipsade ytterligare 3 000 kronor, totalt kan det alltså bli 18 000 kronor.

– Det är inga jättesummor. Tanken är mer att stimulera våra anställda att medverka i rekryteringen, och några tusen kan vara värt det tror vi. Jag är säker på att vi har personal i kommunen som har kompisar som kan tänka sig att flytta hit, säger Öjeryd (V).

Exakt hur systemet ska finansieras och var pengarna ska komma ifrån är inte bestämt än. Ett alternativ kan enligt kommunalrådet vara att plocka från annonspengarna. Den 16 april ska förslaget upp i kommunstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer