Könsidentitetsmottagningen i Umeå kan försvinna – hör överläkaren om att vården föreslås flytta till Stockholm. Foto: Ida Thellenberg/SVT

Förslaget: Flytta transvården i norra Sverige till Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Vården för personer som upplever att de fötts i fel kön kan försvinna från norra Sverige. Socialstyrelsen vill centralisera behandlingen till tre enheter, varav den nordligaste kan bli i Stockholm.

– Det innebär orimligt långa resor för patienterna under flera år, säger Owe Bodlund, överläkare på könsidentitetsmottagningen i Umeå.

Idag finns sex utredningsteam i landet som bedriver vård för personer med könsdysfori, det vill säga personer som upplever att de lever i fel kön. Nu har Socialstyrelsen föreslagit att den högspecialiserade vården för könsdysfori ska centraliseras till tre centra i landet, vilket gör att en stor del av vården för transpersoner riskerar att försvinna från norra Sverige.

Enligt Socialstyrelsen är syftet att höja kvaliteten och göra vården mer likvärdig.

– Min uppfattning är att vi gör en likvärdig bedömning och utredning, vi har full personalstyrka här i Umeå sedan flera år tillbaka, så vi har alla kompetenser som krävs för att göra utredningar, säger Owe Bodlund, docent och överläkare på NUS.

Karolinska vill samarbeta

Karolinska universitetssjukhuset i Solna har ansökt om att bli ett av tre centra, men där önskar man se ett fortsatt samarbete med Umeå. I en skrivelse till Socialstyrelsen lyfter Karolinska även oro för att vården på andra orter kommer äventyras:

”Vi har noterat att avgränsningen äventyrar etablerade utredningsteam inom Region Skåne, Region Uppsala och Region Västerbotten, vilket vi uppfattar olyckligt ur ett patientperspektiv”.

Men enligt Kristina Wikner, enhetschef för nationell högspecialiserad vård på Socialstyrelsen, behöver centraliseringen inte betyda att de teamen i andra regioner försvinner.

– Vi tänker att de nationella enheterna kan arbeta konsultativt med de regionala teamen och att man tillsammans kan lägga upp en vårdplan, säger hon.

Risk för fler resor

Antalet patienter som söker vård för könsdysfori har ökat kraftigt senaste åren och i Umeå tar man emot cirka 120 patienter per år. En behandling tar minst två år då det är det som krävs för att man ska få ett nytt personnummer.

I skrivelsen från Karolinska uttrycks oro över att utredningskapaciteten ska försämras och kötiderna öka ännu mer när man går från sex team till tre cenra.

Hur ser du på att patienter kan tvingas till fler och längre resor?

– I vissa fall kommer säkert resorna att öka men förhoppningsvis kan vi jobba även med digitala besök som innebär färre resor, säger Kristina Wikner.

Vården för könsdysfori i Sverige

Idag bedrivs vård för könsdysfori vid sex olika könsidentitetsmottagningar i landet: Stockholm, Linköping, Göteborg, Umeå, Uppsala och Lund.

Av dessa orter har idag Stockholm, Linköping och Göteborg underlivskirurgi.

Nyligen beslutade Socialstyrelsen att den högspecialiserade vården ska centreras till tre centra där högsspecialiserad kirurgi kan bedrivas.

I början av nästa år väntas Socialstyrelsen ta beslut om hur vården för könsdysfori ska se ut framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.