Försök med samhällsrum tar form i Fredrika

Publicerad

Projektet med samhällsrum på mindre orter runt om i Västerbotten fortsätter. Fredrika är en av platserna om står på tur och på tisdag kväll hölls ett medborgarmöte om planerna.

Samhällsrummet är på väg till Fredrika. Med hjälp av ny teknik och medicinsk utrustning ska initiativet bidra till att färre behöver åka till en centralord för vård och hjälp.

-  Huvudsyftet är ju att använda den digitala tekniken för att göra det lättare att bo på glesbygden, säger Eva-Lena Johansson, socialchef på Åsele Kommun.

”Vi har fortfarande många idéer”

Är man på besök i till exempel Dorotea, Sorsele, Malå eller Arjeplog – då har man hamnat i en stad där det finns ett samhällsrum. Nu fortsätter projektet och Fredrika står på tur att få ett eget samhällsrum.

– Det känns jätteroligt. Vi har fortfarande många idéer och det finns mycket praktiskt vi måste lösa, men utrustningen är på väg, rummet renoveras och vi ser fram emot en invigning i September, säger Johansson.

Sju rum ska öppnas

Pengarna till projektet kommer bland annat från landstinget, EU:s regionala tillväxtfond via Tillväxtverket och Region Västerbotten och försöket pågår till och med årsskiftet. Samhällsrum ska då finnas på sju platser i Västerbotten, samt i Arvidsjaur.

Hittills är bara tre rum igång, men Fredrika ska förhoppningsvis kunna dra igång sin verksamhet inom kort. På sikt hoppas Per-Daniel Liljegren, projektledare på Innovationskraft för glesbygd, att samhällsrummen ska innehålla mycket mer än bara medicinsk service.

– Jag hoppas ju att det här ska bli rum där hela samhället får plats, så att människor i glesbygd kan få tillgång till samma service och funktioner som den som bor i en större stad, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer