Genrebild. Foto: TT

Försökte utpressa män på välgörenhetspengar – döms

Uppdaterad
Publicerad

En man i 25-årsåldern döms till fängelse i Umeå tingsrätt för försök till utpressning och ringa narkotikabrott.

Det var i maj i år som mannen hotat fyra andra män, som han är bekant med och som annars brukar skänka mindre summor pengar till välgörenhet, till att ge honom 25.000 kronor från vardera person. De fyra männen uppger i förhör att de inte visste för vems räkning mannen samlade in pengarna eller var de skulle gå och blev rädda efter mannens hot.

25-åringen har enligt åtalet sagt till männen att ”du har en vecka på dig att betala 25.000 kronor, annars kommer du hamna i rullstol eller dö”. Tingsrätten bedömer att hoten och utpressningsförsöken för att få pengarna uttalades med ett syfte att framkalla allvarlig rädsla för sin egen säkerhet hos målsägandena.

Hotade männen om de skulle gå till polisen

Den dömde mannen sade i samband med utpressningsförsöken enligt tingsrätten också något i stil med att ”om du går till polisen eller berättar om detta för någon så kommer det bli värre”.

Mannen erkänner ringa narkotikabrott men förnekar åtalspunkterna om utpressningsförsök och övergrepp i rättssak. Han frikänns från övergrepp i rättssak, men döms för de andra två punkterna till fängelse i fyra månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.