Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anders Norberg, åklagare och försvarsadvokat Robert Svedjetorp om rättegångens första dag. Foto: Elias Liljeström/SVT

Första rättegångsdagen – frågan om nödvärn blir central

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleddes den första rättegångsdagen av fyra i det uppmärksammade Agnäsfallet där en 44-årig man står åtalad för mord på en 51-årig man i Bjurholm i augusti tidigare i år.

Dagen började med parternas yrkanden och sakframställan där åklagaren spenderade huvuddelen av morgonen med att bygga upp en bild av händelseförloppet som ska ha lett fram till att 44-åringen knivhögg sin svåger på eftermiddagen den 18 augusti.

Rättegången var coronasäkrad, med bara ett fåtal åhörare i själva rättsalen och videolänk för några av de målsägande. I en angränsande sal kunde ytterligare ett fåtal åhörare se på processen via storbildsskärmar.

Senare under dagen hölls förhör med flera av målsägandena som fick berätta vad de upplevt och hur de påverkats av händelsen.

Något som skapade starka reaktioner hos åhörarna var när åklagaren spelade upp SOS-larmet från mamman som förtvivlat försökte hjälpa sin knivhuggna son efter att gärningsmannen hade flytt ur huset.

Försvarets linje: överdrivet nödvärn

Försvarsadvokat Robert Svedjetorp säger att hans klient erkänner att han utdelat knivhuggen mot offret men menar att det inte rör sig om mord, utan dråp och att det bottnar i en nödvärnssituation som gått överstyr.

Försvaret menar att 44-åringen gått upp till köket i den övre lägenheten i mammans hus – där sonen höll på att motivlackera ett par ridhjälmar – för att konfrontera och prata med 51-åringen gällande en arvstvist, men att denne istället attackerar 44-åringen.

Hör åklagarens och försvarets argumentation om vad som hänt i intervjuerna ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt mord i Agnäs

Mer i ämnet