Hör handlare vid norska gränsen, Storumans kommunalråd och norska polisen om hur Sveriges slopade coronakontroller påverkar livet i Västerbotten vid gränsen mot Norge. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Fortsatt tufft för gränshandeln trots slopade coronakontroller

Uppdaterad
Publicerad

Nu behöver de som reser från Norge till Sverige inte längre uppvisa negativt covid-test – och de förstärkta gränskontrollerna är borttagna.

Men för företagare vid gränsen, som främst har norrmän som kunder, förändrar det här egentligen ingenting.

Den 31 maj slopades den förstärkta gränsbevakningen och nu behövs inget negativt covid-test för att resa in i Sverige.

SVT var på plats vid gränsen mot Norge i Umbukta i Storumans kommun dagen efter att den förstärkta gränsbevakningen tagits bort, och det var inte direkt någon rusning från grannlandet.

Coronaviruset i Västerbotten

I praktiken spelar den slopade gränsbevakningen på svenska sidan ingen större roll för de företagare i närheten av den norska gränsen som främst har norrmän som kunder.

För de som vill resa in till Norge krävs det fortfarande karantän på tio dagar.

– Vi har tappat 96-97 procent av omsättningen, säger Anna Segerstedt som driver Gränslöst köpcenter i Umfors i Västerbotten nära norska gränsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet