Foto: TT

Äldre kan inte larma 112

Uppdaterad
Publicerad

Igår berättade Västerbottensnytt om telefoniproblemen kring Vindeln. Flera hundra personer berörs. Även idag är det stora problem med det mobila nätet.

Igår kontaktade Per Sandström från Buberget Västerbottensnytt med anledning av telefoniproblemen i byarna kring Vindeln.

– Ska någon måsta dö innan det händer något, sa Sandström upprört och berättade att det inte går att larma.

Idag ringde Ann-Sofie Sundberg Västerbottensnytt i samma ärende.

– Det fungerar inte att ringa eller smsa. Jag har åkt bil in till Vindeln för att kunna felanmäla det hos Telia, säger hon.

Svårt att larma 112

Även Sundberg vittnar om långvariga problem. Telia har sagt till Sundberg att felet ska vara åtgärdat den 12:e mars. Det betyder att boende utanför Vindeln inte kan larma under två dagar.

– Något kommer att hända om inte det här fixas en gång för alla, säger Sundberg.

Det är mobilnätet som spökar. Det fasta nätet togs bort i november.

– Vi bor bara fem mil från Umeå, men kan inte ringa. Det är för jävligt.

Byborna går samman

Boende i byar är så pass less att man nu funderar på att gå samman för att problemen ska försvinna. I Vindelånäset funderar man på att ha ett byamöte framöver.

Växelfel åtgärdat

Enligt Telia är det växelfel som påverkade 2g-nätet i delar länet under måndagen nu åtgärdat. Man kan heller inte se att det skulle vara några störningar i Vindeln just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.