Orsaken till branden i Nordmaling går inte att utreda. Foto: Mikael Assmundsson/SVT

Förundersökningen om branden i Nordmaling läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Polisen kommer inte vidare i förundersökningen kring branden i Nordmaling.

– Vi kommer inte kunna fastställa brandorsaken, säger Christina Stenling, förundersökningsledare.

En kvinna omkom när flerfamiljshuset i Nordmaling totalförstördes i en brand förra veckan. Polisen lägger nu ned förundersökningen. Eventuella bevis har brunnit upp helt enkelt.

– Det var ett snabbt brandförlopp där räddningstjänsten fokuserade på att rädda andra byggnader. Vi kan i den här utredningen inte ge något svar på vad som startade branden, säger Christina Stenling.

Har sanerat brandplatsen

I de intilliggande flerfamiljshusen som räddningstjänsten räddade från branden har de boende kunnat flytta in igen, efter att husen röksanerats. Brandmassorna från det nedbrunna huset har körts bort och marken har fyllts upp med grus.

– Vi ville göra det snabbt för att ingen ska göra sig illa och för att de som bor där ska slippa påminnas om det som hänt, säger Martin Gidlund, fastighetschef på Nordek Nordmaling AB som äger huset som brann upp.

”Tragiskt”

Han berättar att de visat lägenheter för de drabbade av branden som inte hittat någon ny bostad ännu.

– En sådan här gång faller hyresavtal och det finns inga krav på oss som fastighetsägare att lösa ersättningsbostad, men vi har sett över vad vi har och visat vilka lägenheter vi kan erbjuda för inflyttning senare i höst, säger han.

Hur har ni som fastighetsägare upplevt den här händelsen?

– Det har varit fruktansvärt och jobbigt på alla vis, det är tragiskt att en blev innebränd. Men jag är jätteglad att räddningstjänsten kunde rädda både grannhusen och garaget och att ingen annan blev skadad, säger Martin Gidlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.