Hör och se mer av fotbollsutvecklaren Torbjörn Nordström, Blossom Davis och Klara Andersson i videon ovan. Foto: SVT

Fotbollsboom i Västerbotten – fler ungdomslag trots pandemin

Publicerad

Fotbollsintresset i Västerbotten har ökat markant. Fler födda barn, nysvenskar och satsningar på konstgräsplaner är några av förklaringarna till ökningen.

Inför sommaren 2020 anmäldes sig 774 lag till Västerbottens Fotbollförbunds serier. I år är antalet anmälda lag 813, vilket innebär en ökning med 39 lag. Och det är framförallt fler barn och ungdomar som vill spela fotboll.

— Vi är jätteglada att fler barn över hela länet vill spela fotboll och framförallt är vi glada att fotbollen i inlandet kommit igång så starkt på ungdomsnivån, säger Torbjörn Nordström, fotbollsutvecklare för Västerbottens FF.

De senaste veckorna har det funnits restriktioner för ungdomsfotbollen gällande vilka lag man kunnat möta. Det har varit okej att möta kommunnära lag, men inte lag från kommuner längre bort. Från och med i helgen hävs nu dessa restriktioner för barn födda 2002 och yngre.

Klara och Blossom ökar intresset

17-åringarna Klara Andersson och Blossom Davis är två elitsatsande ungdomar som också hjälper till att öka fotbollsintresset bland yngre tjejer. De två senaste somrarna har de varit ledare på Sommarakademin.

— Jag tycker att det har varit jättekul och lärorikt att få hjälpa dom yngsta grupperna som jag gjorde. För det är fantastiskt att spela fotboll, säger Blossom Davis, som går Elitidrottsgymnasium på Maja Beskow-skolan i Umeå.

Hör och se mer av fotbollsutvecklaren Torbjörn Nordström, Blossom Davis och Klara Andersson i videon ovan.

Så här ser ökningen ut i Västerbotten

Under 2020 deltog antal lag enligt nedan i Västerbottens FFs serier:

90 seniorlag

61 juniorlag

623 barn/ungdomslag

TOTALT antal lag under 2020 var 774 lag

Inför 2021 års serier är antalet lag anmälda enligt nedan:

88 seniorlag

67 juniorlag

658 barn/ungdomslag

TOTALT anmälda lag inför 2021 års serier är 813 lag

Källa: Västerbottens Fotbollförbund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.