Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i skolans gympahall och hör vad Isak Nilsson, en av spelarna, tycker om beslutet. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fotbollslag i Umeå kan bli utan träningstider i vinter: ”Risk att unga lägger av”

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollslag i Umeå riskerar bli utan möjligheter till bra inomhusträning i vinter. Konkurrensen om inomhushallarna är stor när fotbollstältet ligger nerpackat i ett förråd och friidrottshallens tak renoveras.

– Jag är rädd att spelare lägger av när de inte får träna på sex månader, säger Peter Hugosson Wallgren, klubbchef i Mariehem sportklubb.

I våras gick flera fotbollsklubbar i Umeå ihop i en gemensam skrivelse mot kommunens beslut att överlåta fotbollshallen på Nolia till kommunens eventbolag.

– Vi ifrågasatte varför de stänger ner en fungerande fotbollshall när klubbarna skriker efter halltider, men fick svaret att Nolia behöver hallen för mässverksamhet, säger Lars Erik Östberg, ordförande i Tegs södra.

– Löftet vi fick var att vi skulle få tider i nya fotbollshallen, säger Lars Erik Östberg.

Hård konkurrens

Men tiderna i den nya hallen är ytterst få. Mariehems SK räknar med att kanske få tre tider som cirka 30 lag ska dela på. Istället tvingas klubbarna jaga gympahall-tider i konkurrens med andra föreningar.

– Nu när fotbollstältet inte kommer upp får vi knappt några tider, och det är juniorer och ungdomar drabbas, säger Daniel Widell som är tränare i Obbola IK.

Träna i gympahall

– Vi har redan tappat spelare under pandemin och när möjligheten att träna under vinterhalvåret försvinner är jag rädd att ännu fler kommer lägga av, säger han.

Peter Hugosson Wallgren är klubbchef i Mariehem sportklubb. Några av deras ungdomslag som tidigare kunnat träna i fotbollshallen på Nolia kommer nu få träna i Mariehemsskolans idrottshall som bara är 10 gånger 32 meter.

Följ med in i skolans gympahall och hör vad en av spelarna tycker om beslutet, i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i skolans gympahall och hör vad Isak Nilsson, en av spelarna, tycker om beslutet. Foto: SVT
Mariehemsskolans idrotsshall blir träningslokal för några ungdomslag i fotboll i vinter. Foto: SVT