Arkivbilder Foto: SVT

Fråga stoppades i fullmäktige – ansågs rasistisk

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagens kommunfullmäktige i Umeå stoppades en interpellation ställd av den politiske vilden Henrik Agerhäll. Frågan var riktad till Umeås kommunalråd Hans Lindberg (S) men stoppades då den ansågs vara rasistisk.

Interpellationen som den tidigare Sverigedemokraten Henrik Agerhäll ville ställa var ”Varför uppmuntra EU-migranter att komma hit?”. Men efter en votering i fullmäktige stoppades frågan. Röstsifforna efter voteringen om att avslå frågan blev 60 Ja och 2 nej.

I interpellationen står bland annat ”Det verkar råda delade uppfattningar om huruvida EU-migranternas utsatthet beror på yttre faktorer, i form av ”antiziganism” från icke-romer, eller om den beror på inre faktorer.” Här finns hela interpellationen att läsa.

LÄS MER: Rasistiska förslag stoppas

Judiska föreningen i Umeå la tidigare ned sin verksamhet efter hot. Efter detta och efter att kommunfullmäktige fått flera motioner och interpellationer med tydlig rasideologisk prägel har man utrett frågan att avslå dessa ärenden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer