Framtiden oviss för renoverat Scharinska

Uppdaterad
Publicerad

Den kan kallas Umeås svar på prins Eugens Waldemarsudde – Scharinska villan. Nu när Umeå studentkår sagt upp sitt kontrakt är villans framtid oviss.

Scharinska villan i Umeå kan liknas vid prins Eugens Waldemarsudde på Djurgården i Stockholm. Den ritades av den store Ragnar Östberg som stod bakom Stockholms Stadshus och  byggdes 1905 både som privatbostad och kontor år Egil Unander-Scharin. 

Nu när Umeå studentkår sagt upp sitt kontrakt är villans framtid oviss.

– I ett Umeåperspektiv är det här en ganska enastående byggnad, säger länsantikvarie Bo Sundin.

Nyrenoverad

Villan har precis renoverats för 20 miljoner kronor, tanken är att originalinredningen ska stråla i sitt ursprungliga skick.

Villan är ett byggnadsminne sedan 1981, det måste en hyresgäst ta hänsyn till. Det betyder att originalinredning ska skyddas och inte får ändras.

Umeå studentkår säger upp kontraktet för att deras tänkta hyresgäst, en restaurang som spelade rock, inte godkändes av Umeå kommun. Nu verkar det vara en öppen fråga för kommunen vad som ska vara i villan istället. 

Kommunal verksamhet

Kommunen ser först om den har någon egen verksamhet som kan hyra, annars någon extern hyrsegäst, och går inte det så kan villan gå till försäljning. Exakt vilken verksamhet som kan bli aktuell kan kommunen inte säga.

– Det enda vi har sett är att det kan vara problematiskt att ha restaurangdrift och klubbsrift i stor skala i huset, säger tekniska nåmndens ordförande i Umeå  Lena Karlsson Engman (S).

Inga hinder

Länsantikvarie Bo Sundin ser egentligen inte några hinder för någon typ verksamhet, det viktiga är att huset och inredningen skyddas.

Det är inte heller länsstyrelsen som godkänner en kommande verksamhet, det gör ägaren, alltså Umeå kommun.

– I de skyddsbestämmelser som finns handlar det om att byggnaden inte får förfalla eller ta skada säger Bo Sundin. Det är det enda, länsstyrelsen reglerar inte vilken verksamhet som får vara här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer