Trion säljer fika för andra året i rad. Foto: SVT

Från cykelvagn till herrgård

Uppdaterad
Publicerad

På Baggböle brukar det drivas sommarcafé, men det är ovanligt unga som ligger bakom årets upplaga.

Att vara entreprenörer och driva eget sommarcafé på Baggböle- det är vardagen för sjuttonåringarna Pär Sparresäter och systrarna Evelina Holmqvist och Alicia Holmqvist. Thorengruppen, som tidigare haft sitt huvudkontor i byggnaden, efterlyste några som ville driva gården under sommaren och trion nappade. 

Planerar allt själva

Det är fullt upp att sköta ett eget café; bokföring, bakning, stå i kassan och städning. En klurig bit är att köpa in råvaror, men inte för mycket.  

– Vissa dagar kan vi ha hundra gäster och andra bara tjugo. Vi har inte haft vädret med oss, så vi hoppas att det vänder snart, säger Evelina Holmqvist med hon sköter kassan.

Trion har jobbat ihop förra sommaren då de sålde fika från en cykelvagn genom projektet Roligaste sommarjobbet.

– Vi tyckte att det var kul att uppgradera oss från cykelvagn till herrgård, säger Alicia Holmqvist och skrattar.

Allt fika är veganskt och allergivänligt. Pär Sparresäter är själv glutenintolerant och vegan, det lilla utbudet gjorde att han ville ändra på saken- så han skrev ihop egna recept. 

– Man kan säga att det är ”made from scratch”, säger han och ler.

Herrgården kommer till liv 

Per Asplund är en flitig besökare av caféet och han uppskattar att gården används igen.

– Under valborg stod gården bara tom och det var ingen majbrasa som det brukar. Det är så kul att det är öppet här igen, säger han och sippar på en kaffe.

Ungdomarna får hjälp av Thorengruppen som ställer upp med lokalen gratis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.