Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Tobias Stenborgs vision om båtburen kollektivtrafik mellan Umeå och Holmsund Foto: SVT

Företagaren Tobias Stenborg vill införa båtbuss i Umeälven

Uppdaterad
Publicerad

Företagaren Tobias Stenborg vill införa båttrafik längs Umeälven. Han vill att det ska gå båtar från Umeå centrum till Holmsund.
Blir det som han tänkt ska båtresan ingå i lokaltrafiken.
– Ingenting är klart med kommunen, men samtal pågår, säger Tobias Stenborg. 

Tobias Stenborgs vision är att det ska finnas flera turer, något som VK var först med att berätta. Folk ska kunna pendla till jobbet via älven och en annan linje ska ta resenärerna ut till skärgården över dagen.

Tanken är att folk ska kunna åka med det vanliga busskortet på båten som en förlängning av lokaltrafiken. På så sätt blir det smidigare för resenärerna och det blir ekonomiskt hållbart för båtarna. 

– Ingenting är klart med kommunen, men samtal pågår, säger Tobias Stenborg. 

”Det låter spännande”

Efter ett inledande samtal är det kommunala bussbolaget Ultra positiv till idén.

– Det låter spännande. Vi får se vidare vad som händer i frågan, vi har bara haft ett möte än så länge säger Ultras kollektivtrafikchef Fredrik Forsell. 

Ett vidare problem för att projektet ska kunna startas är att båten inte får vara för hög, eftersom brohöjden på bland annat Kyrkbron är låg. Höjden ställer till det och därför tittar nu Tobias Stenborg på vilka båtar som passar och har haft tankar på ifall företaget själv ska bygga båtarna. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer